2020. júl 28.

Az Anonim Alkoholisták alapjairól

írta: orczyklub
Az Anonim Alkoholisták alapjairól

Saját definíciójuk szerint, az AA nem más mint: “olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy megoldhassák közös problémájukat és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból”. Országszerte több mint 200 gyűlést ülnek hetente. A részvétel önkéntes, és a szervezet a tagok által adományozott összegekből tartja fenn magát. Általános ajánlás szokott lenni, hogy annyit fizessenek az egyes gyűléseken való részvételért a tagok, mint amennyit kb. egy italért fizettek addig amíg ittak, így a programban való részvétel a szegényebb társadalmi rétegekben is elérhető. A szervezet maga 1935-ben alakult, és nagykönyvük bekerült az Amerikai Kongresszusi Könyvtár azon 88 könyve közé, melyek formálták Amerikát. 

116262097_668626413866419_4134741951038148611_n.jpg

A közösség az alkoholproblémát egy demoralizált - a szó erkölcsi értelmében - betegség modellben képzeli el, miszerint az alkoholizmus egy krónikus betegség, amelyből felgyógyulni nem lehet, tünetmentesnek maradni viszont igen. Sokszor a cukorbetegséggel hozzák párhuzamba. Ha a cukorbeteg beadja magának a megfelelő mennyiségű inzulint, akkor tünetmentes maradhat, és élhet egy teljes és boldog életet. A program 3 alaphiedelemre épül:

  1.  az alkoholista képtelen kontrollálni szerhasználatát és más embereket - ugyanakkor képes arra, hogy saját magát megváltoztassa
  2. ezért akaratukat egy Felsőbb Erő irányítására bízzák, aki segít megküzdeni a hétköznapi problémákkal, és segíti önmaguk megváltoztatását
  3.  az alkoholisták jellemhibákkal rendelkeznek, melyek befolyásolják a másokkal, és a saját pszichológiai jóllétükkel való kapcsolatot.

A jellemhibák kijavítása a Felsőbb Erő segítségével, a 12 lépést gyakorolva lehetséges. A program a változások fenntartására, és mások megsegítésére is nagy hangsúlyt fektet. Az AA saját élményű felépülők hálózata, így a hangsúly a társas segítségnyújtás és a spiritualitás irányába tolódik el a szakember-kliens beállítódás felől.

Mindemellett a program gerincét a 12 lépés és a 12 hagyomány jelenti. A 12 hagyomány az AA működésbeli-hatalmi-szervezeti egységét biztosítja. A 12 lépés az alkoholista spirituális önátalakításának eszköze. 

116262585_905624049933096_2862479971532187707_n.jpg

 Azóta ez a felépülési forma számos más kémiai és viselkedéses függőségnek, és függőséggel érintett egyéb állapotok gyógyításának a modelljévé vált. Ilyenek pl. az Anonim drogfüggők - Narcotics Anonimus -, munkafüggők - Workaholics Anonymus -, szerencsejátékfüggők - Gamblers Anonymus -, vagy a hozzátartozóknak tartott Al-Anon,  az Alkoholisták Felnőtt Gyermekei (ACA), és a Névtelen Társ- és Kapcsolati Függők (CODA). 

Végezetül pedig álljon itt egy, az AA-ban 7,5 éve józanodó rövid beszámolója a programról:

“30 évnyi ivás után 3 évet éltem egy nagyvárosi aluljáróban hajléktalanként, míg 2013 március 15-én megjött bennem az az érzés, hogy bármit, csak ezt ne tovább. Ekkor váltam hajlandóvá bármit megtenni a felépülés érdekében. Egy delírium tremens után, a 42. napon jutottam el először egy AA gyűlésre egy terápia segítségével, ahol rögtön megtapasztaltam azt, hogy nem egy akaratgyenge, becstelen, semmirekellő vagyok, hanem beteg. A közösség nagy szeretettel fogadott. Azóta több mint 7 éve józanodom a program által, és megvan mindenem amire szükségem van: párkapcsolat, autó, anyagiak, de nem is az a legfontosabb, hanem a béke és a szeretet ami bennem van, és hogy megtaláltam magam újból. Az egykori segítettből, mára már segítő lettem, ráadásul ugyanazon alapítványnál, ahol a felépülésemet megkezdtem.” János, alkoholista

 

Írta: Sinka Ármin pszichológus

https://www.facebook.com/orczyklub/

Szólj hozzá

felépülés 12 lépés AA NA GA