2020. máj 29.

Család- és párterápia függőséggel küzdőknek

írta: orczyklub
Család- és párterápia függőséggel küzdőknek

Miért szükséges a felépülési munkába beilleszteni a családterápiát?

A függőség családi betegség. A pár-és családterápia segíti a közös felépülést. A függőség nem véletlenül alakul ki, szerepe és jelentése van. Nem csak a függőre hat, a környezetére is erőteljes hatással van. A függőség központi szerepet kap a család életében és az egymás közötti kapcsolatokat alapjaiban határozza meg.

Családterápia nélkül a függőnek sokkal nehezebb lesz a felépülés, a kezelés hatására még inkább izolálódhat a családtól, akik nem értik éppen min is megy keresztül. Ez a meg nem értés nem rosszindulatból táplálkozik, inkább információhiány és a kommunikáció elégtelen volta okozza.

Ha a családtagok rálátnak arra, mivel járultak hozzá a függőség kialakulásához és annak fennmaradásához, egy óriási lépést tettek a közös felépülés felé.

hasan-almasi-567065-unsplash.jpg

A családterápia szerepe

Amikor valaki segítséget keres a leszokáshoz, általában egyéni segítséget kap. És mi a helyzet a kapcsolataival, a párjával a családjával? A drogok súlyos nyomokat hagynak a függő minden kapcsolatán. Ha az élete ezen területeivel nem foglalkoznak tudatosan, az sokszorosára növeli a visszaesés valószínűségét.

A háttérben bizalmatlanság, harag, félelem és olyan negatív érzések sorakoznak, és ha nem foglalkoznak velük célzottan, nem fognak enyhülni. A változás felé közösen érdemes haladni.

A pár- és családterápia:

  • növeli az elköteleződést a felépülési munka iránt
  • növeli a párkapcsolati elégedettséget
  • segíti a hosszú távú felépülést
  • csökkenti a válások számát
  • csökkenti a családon belüli erőszakot
  • csökkenti a visszaesés valószínűségét
  • elősegíti, hogy a következő generáció függőség nélkül tudjon élni

pete-willis-1086301-unsplash.jpg

Az őszinteségtől a célokig

A pár- vagy családterápia során mindenki nyíltan beszélhet az érzéseiről. Az eddig felgyűlt sérelmek legtöbbször indirekten tudnak megjelenni, az igazi érzések rejtve maradnak, amelyek táptalajként szolgálnak a játszmázásnak. A terápia során a kliensek olyan biztonságos teret kapnak, amelyben lehetőségük lesz változtatni az eddigi mintázataikon, és nyílttá tehetik a saját érzéseiket, ami az első lépés a változás felé.

Egy másik lépés, hogy közös célokat fogalmaznak meg, és a múlt tanulságait meglátva és megértve képesek lesznek a jövő fele tekinteni és közösen kialakítani egy egészséges, józan kapcsolatot egymással.

A terápiás folyamat időt igényel. Az ember hajlamos a régi, nem bevált mintáihoz ragaszkodni. A változás pedig rendszerint szorongással, frusztrációval jár együtt. Éppen ezért szükséges egy egész terápiás folyamatot végigvinni (ez 10-15 alkalmat jelent a gyakorlatban), hogy a saját erejükből elért változások tartósak tudjanak maradni.

Ha kérdésük merülne fel a pár- és családterápia felépülési munkában betöltött szerepével kapcsolatban, az alábbi email címen (terapia.csalad@gmail.com) feltehetik azokat, mi pedig szívesen válaszolunk.

Írta: Ilka András Orczy Klub munkatársa

https://www.facebook.com/orczyklub/

https://www.facebook.com/parcsaladterapia/

Szólj hozzá

terápia függőség szenvedélybetegség felépülés párterápia