2020. dec 11.

Függőséggel élni a koronavírus-járvány idején

írta: orczyklub
Függőséggel élni a koronavírus-járvány idején

Mit tegyünk a visszaesés elkerülése és a mindennapi jól-létünk érdekében?

A jelenlegi helyzet mindenkinek óriási kihívást jelent, ráadásul senki nem tudja, hogy pontosan mikor lesz ennek vége, illetve mikorra térhetünk vissza a megszokott életritmusunkba. Nyáron volt egy kicsi fellélegzés, aztán az őszbe fordulva egy sokkal nagyon fokozatba kapcsolva ért el minket a második hullám.

A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a megszokott kapcsolódási pontjaink újra megszűntek vagy átalakultak.  Az egyéni szabadságunk és szabad döntéseink lehetősége folyamatosan korlátokba ütközik, hiszen nagyon sok mindenről le kell mondanunk ezekben a napokban, hetekben, vagy akár hónapokban. Ráadásul az emberi, társas és közösségi kapcsolatainkat sem tudjuk úgy megélni, mint nyáron vagy az első hullám előtt.

A kényszerűen vagy önként vállalt karantén, az izoláció, szeparáció mind-mind egy olyan új mentális és fizikális állapotot teremt, amit még ebben a formában, ennyire univerzális módon még senki nem élt át. Sok generációnyit kell visszamennünk az időben, hogy hasonló állapotokat, megéléseket találjunk, akár a saját családunk élettörténetére tekintünk rá.

A függőséggel élőknek a magány, az egyedüllét, az izoláltság, a kilátástalanság és az ezek következményeként kialakuló szorongás az, ami leginkább elősegítheti, hogy visszaessenek. Éppen az ilyen állapotokra volt a legjobb „gyógyír” a szerhasználat.

Mivel az eddigi személyes segítői háló most egy időre egyáltalán nem vagy csak más formában elérhető számukra, ezért is fontos, hogy tudják, hogy hova tudnak fordulni, hogy mit érdemes figyelembe venniük ezekben a napokban-hetekben.

Néhány olyan hasznos információt gyűjtöttem össze, ami sokszor életmentő is lehet számukra, de a nagy részét nem függők is hasznosítani tudják.

Természetesen az első és legfontosabb, hogy betartsad az alapvető szabályokat a fertőzés elkerülése érdekében. 

 Csak a mai nap / Just for today

Most még fontosabb a „Csak a mai nap” metódusát követni. 

 
  • Törekedj kialakítani egy olyan napirendet, amit be is tudsz tartani, és minél több elemet őrizz meg az eddigiből!
  • Próbáld a napot egy rövid meditációval, vagy testmozgással kezdeni, semmiképpen se a hírek és a közösségi média inger-cunamijával kezdj!
  • Amennyiben dolgozol, akkor törekedj úgy eljutni a munkahelyedre, hogy az az aktuális járványügyi szabályoknak megfeleljen.
  • Ha home-office-ban dolgozol, akkor is próbálj ugyanabban a ritmusban, és időben tenni ezt, mintha a munkahelyeden lennél.
  • Ha van lehetőséged mindennap tegyél egy sétát ( a kijárási tilalmat figyelem bevéve), akár a természetben, akár egy parkban, de betartva a járványügyi szabályokat ( minimum 2m távolságra másoktól, lehetőleg egyedül vagy maximum a családtagjaiddal) Fontosnak tartom, hogy legyen a napnak egy ilyen része is, mert a bezártság hosszú távú következményei nagyon súlyosak lehetnek.

Családi és baráti kapcsolatok

A családi és baráti kapcsolódásaidat ne szakítsd meg, csak a formájukat alakítsd át. Itt most csak azokra gondolok, akikkel nem élsz együtt, hiszen akikkel együtt élsz, azokkal inkább a bezártságból fakadó nehézségeket kell kezelni. Akikkel nem élsz együtt, azokkal ha nem muszáj, akkor tartsd inkább csak telefonon, vagy bármilyen online formában a kapcsolatot. Fontos ezeket is ápolni még ebben a speciális helyzetben is, ezért ha lehet mindennap, vagy hetente többször is beszéljetek, hiszen a kapcsolatainkon keresztül is tudunk gyógyulni, épülni!

 jarvany2.jpg

Milyen segítői háló áll ma rendelkezésére egy függőnek és a hozzátartozójának? 

A legnehezebb részhez értünk. Egy felépülő függőnek néhány nappal ezelőttig megvoltak a bejáratott személyes segítői csatornái. Eljárt hetente az egyéni segítőjéhez, vagy terápiás csoportokra járt, illetve látogatta az önsegítő mozgalom gyűléseit. Ha éppen most kezdte volna el a leszokást, felépülést, akkor jelentkezett valamelyik addiktológiai ellátást biztosító intézménybe, ahol személyesen el tudta kezdeni a felépülését (rehabok, addiktológiai osztályok, ambuláns nappali és közösségi ellátás, alacsonyküszöbű ellátások)

Ezek most személyesen nem elérhetőek. Nincs sehová felvétel, illetve a krízishelyzettől eltekintve nincs személyes ellátás. Szerencsére az önsegítő mozgalom, illetve a legtöbb szenvedélybeteg-ellátó gyorsan reagált a kialakult helyzetre és áttértek az online kapcsolattartásra.

1. Az addiktológiai ellátó rendszer aktuális fogadó-segítői csatornái:

Addiktológiai ellátórendszer aktuális kapcsolatai

2. Az önsegítő mozgalom is áttért az online gyűlésekre:

AA gyűlések

NA gyűlések

GA gyűlések

SLAA gyűlések  

ACA gyűlések

Al -Anon gyűlések hozzátartozóknak

Mit tegyél, ha  bántalmazói kapcsolatban élsz?

Nem szeretnék elfelejtkezni azokról sem, akik egy függővel élnek együtt és ez egy bántalmazói viszonyban zajlik. Ebben a különleges helyzetben sajnos jóval nagyobb az esélye annak, hogy verbális és fizikai bántalmazás érje őket, hiszen a bezártság mindenkiben frusztrációt, feszültséget okoz, és ez csak olaj a tűzre.

Ezért fontos, hogy a bántalmazást elszenvedettek is megkapják a segítséget. Az alábbi linkre kattintva érhető el néhány segítő kapcsolat: SEGÍTSÉG

Stresszkezelési eszközök

 Néhány gyakorlati eszköz, ami segíthet a stresszhelyzetek kezelésében. 

Néhány gyakorlati eszköz, ami segíthet a fizikai állapotunkat karbantartani. Azért választottam a ezt a két gerinctorna gyakorlatot, mert a karanténban a túl kevés mozgás és a túl sok ülés leginkább a gerincet terheli.

Konténer - gyakorlat ( Forrás: Mogyorósy-Révész Zsuzsanna )

Biztonságos hely- gyakorlat( Forrás: Mogyorósy-Révész Zsuzsanna )

Meditációs gyakorlat I.

Meditációs gyakorlat II. 

Meditációs gyakorlat III. 

Pozitív megerősítő gyakorlat

 

 Otthoni gyakorlatok a fizikai állapotunk karbantartására 

 

Gerinctorna gyakorlat I.

Gerinctorna gyakorlat II. 

 

Összefoglaló

  • Még jobban éld meg a „Csak a mai nap” üzenetét.
  • KEZD a napot egy rövid meditációval, vagy testmozgással, utána pedig gondold át az arra a napra tervezett programjaidat.
  • Legyen tervezett NAPIRENDED, amit törekszel mindig betartani.
  • A NAPIRENDEDBEN legyenek stabil, fix programok,

    amiket ugyanakkor csinálsz! 

  • Az otthonodban is TARTSÁL RENDET!

  • KAPCSOLÓDJ családtagjaidhoz másokhoz online vagy telefonon!
  • Azokkal a családtagjaiddal , akikkel együtt élsz, törekedj a harmonikus kapcsolódásra, ha ez nem megy, akkor se most próbáld megoldani a legkonfliktusosabb kérdéseket! 
  • Hetente többször SÉTÁLJ, FUSS vagy BICAJOZZ(a járványügyi előírásokat betartva.)

  • Hetente többször próbálj kimenni a természetbe, de csak a kijárási tilalmat és a járványügy szabályokat betartva.
  • Napi testmozgás ( pl. jóga)
  • Vegyed igénybe a segítői háló elérhető csatornáit!
  • Csinálj valami KREATÍV dolgot,(írj, rajzolj, fessél stb)

  • Ha tudsz, akkor minél többször vegyél részt az Önsegítő mozgalom online gyűlésein!
  • Reggel NE kezdjed a napot a közösségi média és a hírportálok nézegetésével.
  • ESTE elalvás előtt egy órával már lehetőleg NE olvass híreket és NE csüngj a közösségi média különböző felületein. 
  • Naponta maximum 1 órát töltsél a hírek és a közösségi média olvasával!
  • A hírek és a közösségi média függő módon való figyelése helyett olvassál, néz meg egy jó filmet, vagy beszélgess a szeretteiddel!
  • ZÁRD a napot egy HÁLAMEDITÁCIÓVAL, amiben átgondolod, hogy mit tettél ma, és mi volt jó a napodban.
  • Végül érdemes ezeket az ajánlásokat a járvány elmúltával is követni, kivéve természetesen a szigorúbb járványügyi előírásokat!
  • Ne pánikolj, de ne is bagatellizáld az eseményeket. Próbálj középen maradni!

Most szeretnél leállni?

 Amennyiben valaki le akar állni a szerhasználatról, az bármennyire is sokan úgy gondolják,  hogy egyedül is megy, azt egyedül ne próbálja! Főleg ebben a helyzetben ne! Lehet kísérletezni, de mindig bebizonyosodik, hogy ha a leállás első pillanatától kezdve nincs segítség, akkor az gyors visszaeséshez vezethet. Ebben az időszakban, amikor a személyes szakmai és sorstársi segítség nem vagy csak minimálisan elérhető, csak az induljon neki a józanodás rögös útjának, akik körül vannak olyan valódi segítői kapcsolatok,akikhez krízisben fordulhat. Teljesen egyedül most nagyon kockázatos belekezdeni, hiszen, ha például az elvonási tünetei olyan erősek, hogy azonnali orvosi segítségre van szüksége, akkor azt a jelenlegi ellátó rendszer minimális működése miatt nem biztos, hogy meg tudja kapni. Tehát csak akkor vágj most bele, ha van segítséged, ha pedig már elkezdted, akkor a blogban található linkeken tájékozódj, hogy hova fordulhatsz segítségért! 

Írta: Füstös Kiberov - saját élményű terápiás munkatárs

https://www.facebook.com/orczyklub/

https://www.facebook.com/addictquarter

 

Amennyiben a felépülési úton segítségre van szüksége, függőségi problémái vannak, vagy hozzátartozóként érinti a téma, akkor bátran forduljon hozzánk:

Félúton Alapítvány - Orczy Klub

Email cím: orczyklub@gmail.com

Telefonszám: 06/30/9630127, 06/30/8152317

 

 

Szólj hozzá