2020. jún 30.

A poszttraumás növekedés a felépülésben

írta: orczyklub
A poszttraumás növekedés a felépülésben

A 12 lépés és a posztraumás növekedés kapcsolata

 flower_and_concrete.jpeg

A trauma kérdésköre iránt már régóta érdeklődnek a pszichológusok. Intuíciónk és a tudományos kutatások is arra engednek következtetni, hogy a szerfogyasztás és az alkoholizmus hátterében sokszor valamilyen feldolgozatlan trauma állhat, hiszen a trauma átélése a legtöbb esetben olyan megnövekedett, káros stresszel együttjáró helyzet, melyben a korábbi világkép és a magunkról, másokról, a világról alkotott hiedelmeink összeomlása nyomán keletkező űr és zavar kóros feszültségi állapotot hoz létre. Minderre megoldást nyújthatnak a különböző szerek, melyek ideig óráig palástolhatják vagy feloldhatják az imént leírt űrrel együtt járó kellemetlen gondolatokat és érzéseket. 

Ez a helyzet azonban egy új valóság és világkép kialakításának lehetőségét is magában hordozza, és esélyt teremthet ellenállóbb belső rendszerek kialakítására is. Ezek kialakulásának folyamatát nevezzük poszttraumás növekedésnek. Fogalma röviden: “nagyfokú kihívást hozó életeseményekkel való küzdelem talaján megélt pozitív pszichológiai változás. Fontos jellemzője, hogy a személyiség integráltsága, működési szintje meghaladja a traumát megelőző szintet.” A poszttraumás növekedésnek 5 alapvető területét határozták meg:

  1. Az élet fokozott megbecsülése, és prioritások megváltozása (pl. az egyén értékesebbnek éli meg az életét és benne önmagát)
  2.  Szorosabb, intimebb kapcsolatok másokkal (közelebb kerül szeretteihez, javul a velük való viszonya, több erőfeszítést tesz értük)
  3.  Személyes erő megnövekedett érzése (jobban bízik önmagában, képességeiben, abban, hogy nehéz helyzeteket is képes lesz megoldani)
  4. Új életlehetőségek felfedezése (kísérletezik, azt éli meg, hogy új lehetőségek merültek fel életében)
  5. Spirituális fejlődés (megerősödik vallásos hite, spiritualitása, kapcsolata valami nála nagyobbal).

Az előbb leírt és részletezett folyamat kísértetiesen hasonlít ahhoz, amit az Anonim Alkoholistáknál a 12 lépésen dolgozva, a mélypont utáni felépülésként képzelünk el.  A mélypont a szerfüggők, így az alkoholisták életében is, egy olyan sorsfordító állomás, melynek átélése során az egyén kellő mértékű szenvedést érez arra, hogy elkezdje józanodását. A józanság “a felépülő személy változásra való törekvését, állandó önátalakítását, reflektált létmódját, és folyamatos önkorrekcióját, vagyis az önmeghaladás műveleteit jelöli.”  

flower_wall.jpg

Bateson egy olyan  szemléleti váltás szükségességét írja le a mélypont során, melyben az alkoholista felszámolja saját különlegességének a tudatát, és “egy szembenálló kapcsolat helyett egy kiegészítő viszony jön létre a másikkal, az univerzummal és a Gondviselővel. Az alkoholista immár nem küzd az addikciójával, hanem elfogadja azt, mint énjének, mint életének integráns részét. A mélypont a poszttraumás növekedés elindítója is lehet. Az iménti idézetben említett batesoni váltás hozzájárulhat a “szorosabb és intimebb kapcsolatokhoz másokkal”. A “személyes erő növekedett érzése” és az “új életlehetőségek felfedezése” a tehetetlenség beismerését célzó - a mélypont krízise után elsőként teljesítendő - első lépéssel hozhatók párhuzamba, mely magában foglalja egy új értékrend, egy új létmód, egy új identitás kialakításának lehetőségét, valamint hozzájárul a szerért és a szer ellen folytatott küzdelem feladásához, mely megteremtheti azt a létállapotot, melyet József Attila úgy ír le, hogy “gyenge létemre így vagyok erős”. Továbbá a lépéseken való munka egy folyamatos - ám esetleges visszacsúszásoktól sem mentes - növekedés ígéretét rejti magában. Az utolsó dimenzió, a “spirituális fejlődés” és az AA kapcsolatával kapcsolatban azt találták, hogy azok, akiket magasabb spiritualitás/vallásosság jellemzett, azok kevesebb alkohol elfogyasztásáról számoltak be heti szinten, és ez a kapcsolat erősebb volt azoknál, akik az előnytalálás magasabb szintjéről adtak számot. 

Ezért is szoktuk alapítványunknál minden felépülő félben lévő alkoholistának ajánlani az Anonim Alkoholisták programját. 

Írta: Sinka Ármin
https://www.facebook.com/orczyklub/

Felhasznált irodalmak

Bateson, G. (1971). The cybernetics of "self": A theory of alcoholism. Psychiatry: Journal for the Study of Interpersonal Processes, 34(1), 1–18.

Nagy, Zs. (2018). Az üveghegyen túl. A felépülés életrendje és értékrendje 12 lépéses programokban józanodó szerfüggők körében. L’Harmattan Kiadó, Budapest

Rácz, J. (2005). “A függőségtől a felszabadulásig”. Drogos önéletleírások. Budapesti Könyvszemle, 17, 49-57.

Rigó, A., Zsigmond, O. (2015). A szomatikus betegség mint trauma. In: Kiss, E. Cs. (szerk.), Sz. Makó, H. (szerk.) Gyász, krízis, trauma és a megküzdés lélektana. Pro Pannónia Kiadói Alapítvány, n. h.

Szólj hozzá

trauma 12 lépés AA poszttraumásnövekedés